top of page

Japanese tea ceremony

Theeceremonie is een van de rituelen onder monniken sinds theebladeren door monniken uit China werden meegenomen. 

Ook monniken zelf kunnen thee bereiden en drinken als onderdeel van hun dagelijkse rituelen of persoonlijke praktijken. Thee kan voor monniken dienen als meditatie- en mindfulnessmiddel, om innerlijke rust en concentratie te bevorderen.

MONO 2 yokonaga.jpeg

Haruka Matsuo - Tea master Oubaku Baisa Ryu

Haruka Matsuo (theenaam Souran, en haar leraar is Sousen Nakai) voert de Obaku Baisaryu uit, een stijl van theeceremonie die is ontwikkeld in de Manpukuji Tempel op Mt. Obaku in Uji, Kyoto. Het is een school van sencha theeceremonie die de prachtige theeceremonie heeft geërfd met de aspiraties van theemeester Baisa Ou.

 

Haruka Matsuo is op zoek naar het esthetische en heilige moment in ons dagelijks leven dat onze geest verheft door dit te erkennen. Ze voert de traditionele Japanse theeceremonie (Oubaku Baisa Ryu) uit met haar servies dat ze zelf heeft gebakken volgens eeuwenoude tradities. De klei van de Ijssel in Nederland wordt gebruikt voor de theepotten die ze maakt, en de as van de bomen in het coniferenpark wordt gebruikt voor het glazuur. Een oude Japanse keramiekmeester leerde haar theepotten te maken met houten mallen.

 

 

*Oubaku Baisa Ryu : https://sencha-oubakubaisa.jp/

*Theses “Mingei Theory and Ceramics Today: Performance, ‘Nature’ , Artists and Craftspeople“https://studenttheses.universiteitleiden.nl/access/item%3A3635597/view

bottom of page